Αυτό το επαναστατικό χαρακτηριστικό βασίζεται σε αισθητήρες, κάμερες και τεχνολογία GPS για να οδηγεί το σκάφος με ασφάλεια και ακρίβεια στο σημείο πρόσδεσής του.
Πώς λειτουργούν τα αυτο-προσδεθέντα σκάφη;
Συνδυάζουν τα τρία παρακάτω στοιχεία:
Αισθητήρες και κάμερες:
Τα ελλιμενιζόμενα σκάφη διαθέτουν αισθητήρες και κάμερες που παρακολουθούν το περιβάλλον του σκάφους. Αυτά εντοπίζουν οτιδήποτε βρίσκεται κοντά, όπως άλλα σκάφη ή εμπόδια. Θα εντοπιστεί επίσης η αυτορυθμιζόμενη βάση σύνδεσης, διασφαλίζοντας μια ασφαλή και ακριβή διαδικασία πρόσδεσης.
Τεχνολογία GPS
Το ενσωματωμένο GPS του σκάφους συνομιλεί με την αυτορυθμιζόμενη αποβάθρα του σκάφους, μοιράζοντας δεδομένα σχετικά με την ταχύτητα, την κατεύθυνση και τη θέση. Αυτές οι πληροφορίες βοηθούν στην εξεύρεση της καλύτερης προσέγγισης για τη πρόσδεση.
Αλγόριθμοι σύνδεσης
Τα self-docking σκάφη χρησιμοποιούν εξελιγμένους αλγόριθμους για την ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και GPS. Αυτό τους επιτρέπει να προσαρμόζουν αυτόνομα την ταχύτητα, την κατεύθυνση και τη θέση τους για βέλτιστη ευθυγράμμιση με την αυτορυθμιζόμενη βάση- ολοκληρώνοντας μια αβίαστη διαδικασία πρόσδεσης.
Τρείς συνεργασίες εταιρειών πρωτοστατούν στο να κάνουν την πρόσδεση του σκάφους μια εμπειρία hands-free.
advertisment:
Η Raymarine ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός self-docking σκάφους το 2017, όταν οι μηχανικοί της συνεργάστηκαν με ομολόγους του στο τμήμα Point Grey της FLIR. Η ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθούν τα συστήματα καμερών 3D στερεοφωνικής όρασης της FLIR για την ανάπτυξη ενός συστήματος ελιγμών σε κοντινή απόσταση, hands-free.
Σήμερα, η Raymarine προσφέρει δύο συστήματα υποβοηθούμενης σύνδεσης. Το πρώτο είναι το DockSense Alert, το οποίο χρησιμοποιεί μία, τρεις ή πέντε κάμερες στερεοσκοπικής όρασης για να τροφοδοτήσει οπτικές εικόνες και ειδοποιήσεις στον καπετάνιο για οποιαδήποτε πιθανή πρόσκρουση με άλλο σκάφος ή αντικείμενο. Ανιχνεύει αντικείμενα πάνω από τη γραμμή του νερού και δημιουργεί έναν διαισθητικό χάρτη πιθανών κινδύνων γύρω από το σκάφος.
Το δεύτερο σύστημα είναι το DockSense Control, το οποίο προσθέτει στην τεχνολογία DockSense Alert ενεργή παρέμβαση σε περίπτωση που εντοπιστεί επικείμενη σύγκρουση. Οι καπετάνιοι μπορούν να ρυθμίσουν εικονικά τα μπαλόνια σε όλα τα τεταρτημόρια χωρίς να φοβούνται ότι θα χτυπήσει το σκάφος στην αποβάθρα ή στο σκάφος δίπλα τους.
Συνεργασία Avikus της Raymarine
Η Avikus είναι θυγατρική της Hyundai Heavy Industries, η οποία είναι η μεγαλύτερη ναυπηγική εταιρεία στον κόσμο και έχει εμπειρία στα συστήματα αυτοχειρισμού για πλοία. Στην περσινή διεθνή έκθεση σκαφών στο Fort Lauderdale, η Avikus NeuBoat παρουσίασε το σύστημα βοηθού πλοήγησης και το σύστημα βοηθού πρόσδεσης, τα οποία φαινόταν να λειτουργούν άψογα. Χρησιμοποιώντας κάμερες μαζί με το LiDAR, το σκάφος απέφυγε οποιοδήποτε αντικείμενο ή σκάφος σε απόσταση 400 ποδιών.
Αυτό το σύστημα διαθέτει επίσης μια λειτουργία προγραμματισμού διαδρομής, επιτρέποντας στον οδηγό να πατήσει δύο σημεία στο χάρτη της οθόνης. Μετά από αυτό, το σύστημα θα κατευθύνει το σκάφος κατά μήκος της ασφαλέστερης διαδρομής μεταξύ των δύο σημείων.
Ο καπετάνιος επιλέγει πού πρέπει να ελλιμενιστεί το σκάφος και το σύστημα αναλαμβάνει.
Το πλήρες σύστημα αποτελείται από 6 κάμερες παρακολούθησης Surround-View, Μονάδα Αναγνώρισης Αντικειμένων και Μονάδα Ελέγχου Κάμερας συνδεδεμένα άψογα σε μια οθόνη χαρτογράφου Axiom στο τιμόνι.
Volvo Penta, Garmin
Η Volvo Penta και η Garmin συνεχίζουν τη μακρά ιστορία της συνεργασίας τους, καθιστώντας δυνατό τον συνδυασμό δύο ανεξάρτητων συστημάτων - του Volvo Penta Assisted Docking και του Garmin Surround View Camera System.
Το πρωτότυπο αυτόματου ελλιμενισμού της Volvo Penta ήταν στη Σουηδία το 2019 με προκλητικούς ανέμους 30 κόμβων σε ένα γιοτ Azimut. Το σύστημα έφερε με ασφάλεια το 68-footer στην αποβάθρα, αν και αργά, χρησιμοποιώντας αισθητήρες για να ανιχνεύσει φάρους επιστροφής στο dock. Αν και αυτή η λύση δεν θα ήταν χρήσιμη εκτός του λιμανιού ενός σκάφους, η επίδειξη απέδειξε ότι η ιδέα λειτουργεί.
Με τη βοήθεια των καμερών Garmin, ο χειριστής του σκάφους μπορεί να επιτύχει μια πανοραμική θέα για να μπει στη θέση του για πρόσδεση, πιέζοντας το joystick προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Ο δυναμικός εντοπισμός θέσης που βασίζεται σε GPS αντισταθμίζει τον άνεμο και την παλίρροια.
Προς το παρόν, το σύστημα Assisted Docking είναι διαθέσιμο μόνο σε σκάφη με επιλεγμένους ντίζελ με κινητήρες IPS, αλλά μπορεί να τοποθετηθεί εκ των υστέρων σε μοντέλα που κατασκευάστηκαν το 2012 και μεταγενέστερα.
Brunswick and Carnegie Robotics
Η συνολική στρατηγική του Brunswick για τον εκσυγχρονισμό της εμπειρίας του σκάφους ονομάζεται ACES (αυτονομία, συνδεσιμότητα, ηλεκτροδότηση και κοινή πρόσβαση). Το ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) της εταιρείας περιλαμβάνει εσωτερική τεχνολογία από το ραντάρ Simrad, το σόναρ Lowrance και τη χαρτογραφία C-MAP.
Η Carnegie Robotics συνεισέφερε τον δορυφορικό αισθητήρα GNSS, καθώς και στερεοφωνικές κάμερες που παρέχουν προβολή 360 μοιρών και ηχούν προειδοποίηση εάν οποιοδήποτε αντικείμενο φτάσει σε απόσταση περίπου 200 ποδιών από το σκάφος. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Brunswick, David Foulkes, η ADAS διαθέτει μια σειρά από αυτόνομα χαρακτηριστικά που θα απλοποιήσουν σημαντικά το έργο της ασφαλούς μεταφοράς ενός σκάφους από το σημείο Α στο σημείο Β.
Τον Νοέμβριο, η Brunswick παρουσίασε την τελευταία της τεχνολογία στο ναυτικό Τύπο στη λίμνη X στην κεντρική Φλόριντα με το σκάφος επίδειξης ACES. Ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας είναι η ικανότητα του συστήματος να αναγνωρίζει μικρά εμπόδια στη διαδρομή του και να διακόπτει τη διαδικασία αυτόματης σύνδεσης μέχρι να εκκαθαριστεί η διαδρομή. Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης, αλλά δεν φαίνεται ότι θα αργήσει πολύ να φτάσει στην αγορά.
Επίσης, Yanmar έχει αναλάβει την ανάπτυξη ενός "Auto-docking System" για ομαλή και ασφαλή ελλιμενισμό χωρίς καμία ενοχλητική λειτουργία και ένα "Auto-navigation Robotic Boat" που καθορίζει αυτόματα την ασφαλή διαδρομή για τον έλεγχο της πλεύσης στη θάλασσα.
Το κλειδί για την αυτόματη διεύθυνση του πλοίου είναι η ικανότητα εκτίμησης της δικής του θέσης για τον προσδιορισμό της θέσης του πλοίου. Παρόλο που παρατηρείται απόκλιση αρκετών μέτρων με το GNSS, συμπεριλαμβανομένου του GPS, στοχεύουν να μειώσουν την απόκλιση εντός λίγων δεκάδων εκατοστών με το Auto-Docking System. Κατά το αρχικό στάδιο ανάπτυξης, υιοθετήσαν το Real time kinematic (RKT), το οποίο χρησιμοποιείται επίσης στα ρομποτικά τρακτέρ της Yanmar που συμμετέχουν ενεργά στον γεωργικό τομέα.
Όπως είναι φανερό, μεγάλες εταιρείες στον χώρο έχουν ως στόχο τον αυτόματο ελλιμενισμό των σκαφών και σε λίγα χρόνια θα είναι η νέα πραγματικότητα.
Comments