top of page
Εικόνα συγγραφέαBoating-greece

Το "αόρατο" superyacht Pegasus. Το πρώτο 3D -printed σκάφος στον κόσμο


boatingreece , yachting , boating , yacht , superyacht


Το Project Pegasus παρουσιάστηκε από τον Jozeph Forakis σε συνεργασία με τους Lateral Naval Architects ως το πρώτο 3D-printed superyacht στον κόσμο. To Project Pegasus μήκους 88μέτρων με τα αντανακλαστικά "ηλιακά φτερά" είναι υβριδικό ηλιακό-ηλεκτρικό / με υδρογόνο και με μηδενικές εκπομπές και άπειρο εύρος.


Το φουτουριστικό γιοτ σχεδιάστηκε σε παραλία στο Κουφονήσι, Ελλάδα. Ο Jozeph εμπνεύστηκε να δημιουργήσει ένα γιοτ όσο το δυνατόν πιο κοντά στη θάλασσα και τη φύση, φτιαγμένο από σύννεφα που επιπλέουν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, γίνεται ουσιαστικά αόρατο. Η επιθυμία του σχεδιαστή να επιτευχθεί το "αόρατο" ήταν που τον οδήγησε να αναπτύξει ένα αληθινό γιοτ μηδενικών εκπομπών που είναι αόρατο τόσο στο σχεδιασμό όσο και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.



Για τον σχεδιασμό του Pegasus, ο Φοράκης και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μία σε βάθος έρευνα, ώστε να πραγματοποιήσουν έναν συνδυασμό υπάρχουσων και υπό εξέλιξη προηγμένων τεχνολογιών, για την επίτευξη πρωτοφανών επιπέδων βιωσιμότητας, εμβέλειας και δομικής ακεραιότητας.


Η κατασκευή του superyacht μήκους 88 μέτρων χρησιμοποιεί ρομποτική τρισδιάστατη εκτύπωση για να δημιουργήσει ένα πλέγμα που ενσωματώνει τόσο την γάστρα όσο και την υπερκατασκευή. Το αποτέλεσμα είναι μια εξαιρετικά ισχυρή και ελαφριά κατασκευή που μπορεί να παραχθεί χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια, υλικά, απόβλητα, χώρο και χρόνο σε σύγκριση με μία συμβατική κατασκευή.


ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ



Ο μοναδικός εξωτερικός σχεδιασμός ξεκινά με μια χαμηλή, γραμμική γάστρα σε ασημί μεταλλικό φινίρισμα, που σαν χαμαιλέοντας προσαρμόζεται στα χρώματα και τις κινήσεις του νερού. Αυτή η θεμελειώδης ιδέα του "αόρατου" σκάφους της κατασκευής της γάστρας συνδυάζεται με την υποστήριξης της υπερκατασκευής με πολυεπίπεδα, γυάλινα φτερά που αντανακλούν τα σύννεφα και τον ουρανό.

Το ανοιχτό beach club, με τα πτυσσόμενα μπαλκόνια, μεταμορφώνεται σε ένα κλειστό σολάριουμ με συρόμενα γυάλινα πάνελ στην οροφή και κάτω από το διάφραγμα της ρεβέρσας.




ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


yachting , boating , superyachts , boatingreece

Το κεντρικό στοιχείο της φουτουριστικής εσωτερικής διακόσμησης είναι το πολυεπίπεδο "Tree of Life" - ένα ζωντανό μνημείο αφιερωμένο στη μητέρα φύση και ο πυρήνας του υδροπονικού κήπου που παρέχει φρέσκο ​​φαγητό και καθαρισμό του αέρα. Η βάση του δέντρου αναδύεται από μια αντανακλαστική πισίνα στο κάτω κατάστρωμα και περιβάλλεται από τον υδροπονικό χώρο διαλογισμού Zen Garden. Το δέντρο εκτείνεται κατακόρυφα και στα τέσσερα επίπεδα συνοδευόμενο από μια γλυπτή σπειροειδή σκάλα. Το ανώτερο επίπεδο, αποκλειστικά για τον ιδιοκτήτη, έχει μια κύρια σουίτα με προσανατολισμό προς τα εμπρός και μεγάλη ιδιωτική βεράντα. Το μπροστινή pool club έχει μια πισίνα σε στιλ ενυδρείου και μεγάλα οριζόντια παράθυρα που μετατρέπονται σε ανοιχτά μπαλκόνια.






Βιωσιμότητα και τεχνολογία


boating , yachting , superyachts , boatingreece

Σε λειτουργία το PEGASUS θα παράγει μηδενικές εκπομπές άνθρακα και θα έχει ουσιαστικά απεριόριστη εμβέλεια. Η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται για τη μετατροπή του θαλασσινού νερού σε υδρογόνο, το οποίο αποθηκεύεται για μεγαλύτερες περιόδους. Οι κυψέλες καυσίμου επί του σκάφους μετατρέπουν το H2 σε ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται βραχυπρόθεσμα σε μπαταρίες Lion.

  • Οι ηλιακοί συλλέκτες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για το θαλασσινό νερό: Αφαλάτωση, απιονισμός και ηλεκτρόλυση

  • Οι ηλεκτρολύτες εξάγουν H2 από το θαλασσινό νερό

  • Το H2 αποθηκεύεται σε δεξαμενές υψηλής πίεσης (αποθήκευση H2 ως μακροπρόθεσμη πηγή ενέργειας)

  • Οι κυψέλες καυσίμου μετατρέπουν το H2 σε ηλεκτρική ενέργεια

  • Η ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται σε μπαταρίες ιόντων λιθίου (Μπαταρίες ιόντων λιθίου ως βραχυπρόθεσμη πηγή ενέργειας)

  • Σύστημα διαχείρισης ισχύος ελέγχει τις ροές ενέργειας

Τελική ηλεκτρική έξοδος για:

  • Συστήματα κίνησης (Azimuth Pod + Bow Thruster)

  • Σύστημα πλοήγησης και ασφάλειας



























ΠΗΓΕΣ:

Comments


bottom of page