top of page
Εικόνα συγγραφέαBoating-greece

Η 3D εκτύπωση φέρνει καινοτομία στη ναυτιλιακή βιομηχανία

Έγινε ενημέρωση: 13 Δεκ 2023


2d printing boating greece

Από τα σκάφη τρισδιάστατης εκτύπωσης μέχρι τη διασφάλιση ότι τα ανταλλακτικά θα είναι πιο γρήγορα διαθέσιμα, η τρισδιάστατη εκτύπωση βοηθά στον εκσυγχρονισμό της ναυτιλιακής/θαλάσσιας βιομηχανίας με πολλούς τρόπους.

3D εκτύπωση ανταλλακτικών

spare parts 3d printing boating greece
This ball valve from Wilhelmsen Group was designed by Valland SpA, 3D printed by Thyssenkrupp, and made with recycled metal from start-up F3nice as joint project with DNV Group, assurance and risk management (Source: Wilhelmsen Group)

Η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει χρησιμοποιηθεί την τελευταία δεκαετία για την εκτύπωση εξαρτημάτων για τη ναυτιλιακή βιομηχανία που κυμαίνονται από άγκυρες και προπέλες έως βαλβίδες και γρανάζια.

Η τεχνολογία βιομηχανικής 3D εκτύπωσης διευκολύνει την ταχεία και οικονομικά αποδοτική κατασκευή σύνθετων εξαρτημάτων χρησιμοποιώντας ελαφριά, ανθεκτικά στο νερό θερμοπλαστικά, σύνθετα υλικά και μέταλλα. Αυτό συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του χρόνου διακοπής λειτουργίας του σκάφους και του εξοπλισμού, προσφέροντας αποτελεσματικές και οικονομικές λύσεις επισκευής για εξαρτήματα που έχουν υποστεί ζημιά στη θάλασσα.

3D εκτύπωση ενώ βρίσκεται στην θάλασσα

3d printing boating greece
Machinery Repairman 1st Class Cory Hover demonstrates the software used to design the sprayer plate used to cool, lubricate and maintain oil pressure for the Wasp-class amphibious assault ship USS Bataan’s (LHD 5) #4 de-ballasting air compressor. The sprayer plate was completely designed and fabricated aboard the ship using the newly added Haas TM1 Additive Manufacturing Hybrid CNC Machine.

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την υιοθέτηση τεχνικών τρισδιάστατης εκτύπωσης για εταιρείες στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Το πιο προφανές από αυτά είναι η δυνατότητα επισκευής ενός σκάφους ενώ βρίσκεται στη θάλασσα, καθώς αυτό θα ανακόψει, τουλάχιστον προσωρινά, τυχόν προβλήματα ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας έως ότου φτάσει σε λιμάνι.

Φυσικά είναι απίθανο να εκτυπωθούν μεγάλα εξαρτήματα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, όπως προπέλες, μπορούν όμως να εκτυπωθούν βασικά ανταλλακτικά, όπως impeller ή βαλβίδες, και να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

3D εκτύπωση ολόκληρων σκαφών, yacht, superyacht


mambo boat 3d printing boating greece
MAMBO was created by Moi Composites as a showpiece for 3D printing,Credit: Moi Composites

Καθώς οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές άρχισαν να γίνονται διαθέσιμοι σε όλο και μεγαλύτερα μεγέθη, προέκυψε η ιδέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης μιας ολόκληρης γάστρας.

Το MAMBO είναι το πρώτο 3D εκτυπωμένο σκάφος από fiberglass στον κόσμο.

Το μοναδικό σκάφος του είδους του κατασκευασμένο με ολοκαίνουργιο σχήμα και μέθοδο. Το MAMBO (Motor Additive Manufacturing Boat) δείχνει πώς το CFM εκτυπώνει πραγματικά, λειτουργικά προϊόντα. 6,5 μέτρα, ~800 κιλά βάρος και ~26 κόμβοι, το MAMBO σηματοδότησε την αρχή ενός νέου κύματος σχεδιασμού και κατασκευής.


3d printing boats boating greece
tanaruz prints runabouts from 4.5m to 7.5m

Επίσης τον περασμένο Δεκέμβριο, η startup του Ρότερνταμ Tanaruz έκανε "κλικ" στον διαγωνισμό για τα tenders του μέλλοντος. Η Tanaruz εκτυπώνει μέσω 3D printing μικρά ταχύπλοα από 15.000 € και μήκους 4,5 έως 7,5 μέτρα.

Ο Tanaruz φαντάζεται έναν κόσμο χωρίς brokers: τα μοντέλα προσαρμόζονται μέσω μιας εφαρμογής (εναλλαγή μήκους, χρώματος, μαξιλαριών και power pack) και στη συνέχεια παραδίδονται με φορτηγό δύο εβδομάδες αργότερα σε όλη την Ευρώπη.


Pegasus 3d printing super yacht boating greece
Pegasus 3D printing super yacht

Τώρα, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο σχεδιαστής Jozeph Forakis ανακοίνωσε τα σχέδιά του να εκτυπώσει ένα τεράστιο σούπερ γιοτ 88 μέτρων που ονομάζεται Pegasus, ισχυριζόμενος ότι θα είναι το πρώτο τρισδιάστατο εκτυπωμένο υπερ-γιοτ στον κόσμο. Αυτό που είναι μοναδικό στην ιδέα του είναι ότι δεν είναι μόνο η λειτουργία μηδενικών εκπομπών αλλά και η φιλική προς το περιβάλλον κατασκευή του.

Advertisment



Η τρισδιάστατη εκτύπωση εξοικονομεί χρήματα, μειώνει το αποτύπωμα των αλυσίδων εφοδιασμού και είναι βολική για πλοία και πληρώματα. Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού η βιομηχανία υιοθετήσει την τρισδιάστατη εκτύπωση ως τυπική πρακτική: Ο ποιοτικός έλεγχος και ρύθμιση των τυπωμένων εξαρτημάτων ωστέ να εξασφαλίζεται η ασφαλής χρήση των προιόντων. η προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, η ασφάλιση και η εκπαίδευση του προσωπικού είναι κάποια από αυτά.




Comments


bottom of page